Er vi ikke viktige nok til å ta symptomer på alvor?

Jun 12, 2022

Jeg skriver ikke om hva du skal spise.
Det er helt individuelt. Jeg er for at flere skal få et sunnere kosthold de elsker, som føles bra i kroppen og er gjennomførbart.

Jeg mener at vi blir villedet av matindustrien.

Derfor vil jeg dele hvordan vi tar tilbake kontrollen.

Hva vi spiser blir også alt for ofte undervurdert når vi går til legen. At vi bare må akseptere og dekke over med medisin, uten fokus på hele kroppen; det gjør meg frustrert.

Er vi ikke viktige nok til å ta symptomer på alvor og finne årsaken til problemet?

Tingen er: Vi har et kunnskapshull! Jeg forventer ikke lenger at legen skal "redde meg". De er gode på sitt fagområde. Og maten har MYE mer å si enn det både legen og vanlig media forteller. Så her må vi ta ansvaret selv, det er slik vi tar kontrollen. 

Hvordan?

 

Det er mange måter du kan håndtere symptomer på:

La oss si du ønsker å bli kvitt migrene, men hos legen får du bare migrenemedisin. Du kan forsøke å finne ut hva som trigger. Kanskje trigges kroppen av sjokolade, melkeprodukter, sitrusfrukter, kaffe eller p-piller.  

Hvis du går rundt med vondt i magen, kan du teste ut om du reagerer på gluten eller kumelk. Om du unngår hvete, rug og bygg, lar du tarmen få muligheten til å leges. Det er viktig at du unngår gluten eller kumelk helt – også selv om du ikke merker noe etter en enkelt brødskive eller osteskive.


Som et annet eksempel jeg selv har erfart: I Norge får vi kortison mot eksem over en lav sko. Mens i Sveits får de heller anbefaling om medisinsk silkeundertøy, med minst like stor effekt. Og i tillegg ser de sammenhengen mellom mat og kropp - de tror på mat og urter som medisin.    

Matindustrien fokuserer nok mest på profitt. Og for mange går det så langt at det ikke lenger kan kalles for mat. Når guacamole inneholder 1,5 % avokado og avokado-aroma er tilsatt for å erstatte ekte råvare, så kan det vel ikke lenger kalles guacamole?

Heldigvis skjer det en gradvis endring i samfunnet.
Og det er takket være de som våger å satse på rene produkter og at folk stemmer med pengene sine.

Det handler ikke om å "lage alt fra bunnen", men å ta bevisste valg er avgjørende for helsen. Og vi kunne ha begynt å klage til matindustrien, men å starte med seg selv er et sted alle kan starte.

Hva vil jeg med dette? At du skal ta gode valg. At det skal skape ringer i vannet. Og at ingen skal trenge å gjøre det alene, for det er ensomt og ekstremt tidkrevende. Du har ikke tid til å utsette helsen.

LAST NED GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

Slik snur du julestress til julekos

Dec 11, 2022

Det nye godteriet

Dec 05, 2022

Den ultimate kosedrikken

Nov 06, 2022

Derfor er sunt kosthold vanskelig

Nov 03, 2022